Makizushi
Známe tiež ako „norimaki“ je druh pochúťky, kde sa ryža a ingrediencie opatrne zrolujú do plátka z morskej riasy nori, ktorá sa následne nakrája na menšie kúsky, väčšinou kolieska. Pomenovanie „norimaki“ pochádza z kombinácie dvoch japonských slov: „maki“, čo znamená rolka a „nori“, ktorá sa vzťahuje na popražený plátok morskej riasy nori. Tá sa používa na zabalenie ingrediencií.
Gunkan Maki
Je to druh maki, teda zabaleného či zrolovaného jedla. Robí sa tak, že sa odreže väčší prúžok nori a zabalí sa do neho guľka ryže, pričom sa nechá dostatok miesta na vrchu, kde sa dokladajú prísady podľa chuti. Tradične sa na vrch dávajú ikry, zemiakový šalát, kúsky kalamára alebo morský ježko. Názov sa dá preložiť ako „bojová loď“, pretože tento pokrm svojim tvarom pripomína menšiu loďku.
Temaki
Je to jeden z modernejších typov. Podobne ako predošlé druhy, temaki je zabalené v morskej riase, avšak v tvare zmrzlinového kornútka. Najčastejšie sa ako náplň používa pasta z čerstvých listov shiso a zaváraných sliviek, sladenou omeletou alebo s kalamárom.
Narezushi
Táto podoba je považovaná za originálnu. Je tomu preto, lebo v minulosti sa používala fermentácia ako technika zachovávania čerstvosti rýb a iných jedál pred vynájdením chladničiek. Narezushi predstavuje rybu zachovávanú po mesiace až roky v soli a ryži. No v minulosti sa pred jedením však ryba umyla od ryže. Fermentačná doba je v súčasnosti oveľa kratšia, aby sa ryža mohla jesť spoločne s rybou. Podáva sa tak, že uchovávaná ryba sa obalí do ryžovo-octovej slanej zmesi a keď je správny čas na servírovanie, nakrája sa na plátky.
Nigiri
Nigiri je základná podoba tradičného japonského jedla ktoré poznáme dnes. Jeho podoba pozostáva z hrubšieho riadka ryže, na vrchu ktorej sú ingrediencie. Bežne sa na to používa ovocie či zelenina, mäso, tofu, čerstvá rybacina alebo omeleta.
Chirashizushi
Je to miska ryže, na ktorej vrchu je množstvo prísad ako napríklad uhorky, varené krevety, kúsky lososa alebo aj nastrúhaná vaječná omeleta. Názov znamená v preklade „roztrúsené sushi“, pretože hlavné pochutiny sú hocijako dané na vrch.
Temari
Sú to malé okrúhle guľky ryže, na ne sa dáva tenká vrstva rybacieho mäsa, prípadne podľa chuti zeleniny či dokonca aj ikry. Meno znamená „ručná guľa“, preto je táto podoba využívaná aj v piknikoch.
Inari-zushi
Oproti tradičným formám sushi, táto pochúťka neobsahuje žiadnu rybacinu a je dokonca sladká. Je to v oleji smažené tofu v tvare kapsičky. Obyčajne sa ochucuje sójovou omáčkou, cukrom či mirin (druh ryžového vína). Vo vnútri sú plnené ryžou s octom, aby vytvorila sladké a jemne kyslé jedlo. Taktiež sa do vnútra ako náplň môžu použiť huby, varené krevety, nakrájaná omeleta, kalamár alebo pažítka.
Comments by